Etsitkö vinkkejä, jolla VHH leivonta olisi helpompaa? Jos näin on, tämä on sinulle sopiva artikkeli. Jaan parhaat vinkkini ja temppuni siihen, miten aloitat VHH leivonnan helposti.
Jos olet vasta aloittanut vähähiilihydraattisen ruokavalion, vähähiilihydraattisten ainesosien kanssa leipomisen opettelu voi olla haastavaa. Se ei riitä, että vaihdat vain hiilaripitoiset ainesosat hiilihydraatittomiin.
Omien VHH ruokien valmistamisen opettelu osoittautuu taidoksi, joka tekee vähähiilihydraatittomasta elämäntavasta paljon helpompaa. Kannattaa siis käyttää aikaa ja nähdä vaivaa opetteluun!
Tämän artikkelin VHH leivontavinkit sopivat sekä kokeneelle että kokemattomalle leipurille. Vaikka VHH leipominen voi olla haastavaa, varsinkin jos sinulla ei ole leipomistaitoja tai jos olet tottunut leipomaan vehnäjauho- ja sokeripohjaisilla resepteillä.
Mutta ei hätää! Tässä artikkelissa on kaikki perusasiat katettuna!
Aloita VHH leivonta tutustumalla resepteihin
Paras vinkkini on, että aloita VHH leivonta harjoittelemalla erityisesti vähähiilihydraattisten reseptien parissa, ennen kuin yrität muuttaa omia suosikkireseptejä vähähiilihydraattisiksi.
Sivustomme VHH reseptit -osioista löydät helppoja VHH reseptetejä, joita kokeilemalla opit nopeasti perusasiat ja osaat pian muuntaa omia suosikkireseptejä VHH ruokavalioon sopiviksi.
Sokerin korvikkeet vähähiilihydraattiseen leivontaan
Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla tulee välillä mieli nauttia jotain makeaa. Jos haluat herkutella ilman hiilareita, VHH herkut kannattaa tällöin valmistaa sokerin korvikkeiden avulla.
VHH leivonnassa voit käyttää useita erilaisia sokerinkorvikkeita, ja jokaisella niistä on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa. Tässä on muutamia suosituimpia sokerinkorvikkeita vähähiilihydraattiseen leivontaan:
1. Erytritoli: Myös karppisokerina tunnettu erytritoli on hiilihydraatiton makeutusaine, joka on peräisin kasviperäisistä sokereista. Sillä on puhdas, makea maku, eikä se aiheuta ruoansulatusongelmia kuten jotkut muut sokerinkorvikkeet. On koostumukseltaan kuin oikeaa sokeria.
2. Stevia: Stevia on luonnollinen makeutusaine, joka on peräisin stevia-kasvista. Se on kaloriton ja erittäin makean makuinen.
3. Ksylitoli: Ksylitoli on sokerialkoholi, joka näyttää ja maistuu sokerilta, mutta sisältää 40 prosenttia vähemmän kaloreita. Sillä on vähäinen vaikutus verensokeritasoon, joten se on suosittu diabeetikkojen keskuudessa.
Useiden VHH kokemusten perusteella maltitoli ja kaikki polyolit (esim. sorbitoli, ksylitoli, erytritoli) eivät ole vatsa-ystävällisiä ja ne voivat aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten turvotusta ja ripulia, jos niitä käytetään suuria määriä.
Mitkä jauhot soveltuvat vähähiilihydraattiseen leivontaan?
Kun leivot vähähiilihydraattisilla jauhoilla, on tärkeää käyttää jauhoja, jotka antavat hyvän rakenteen ja maun. Seuraavassa on muutamia suosituimpia vähähiilihydraattisia jauhoja:
1. Mantelijauho: Mantelijauho valmistetaan jauhetuista manteleista, ja se sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua. Sillä on pähkinäinen maku ja kevyt rakenne.
2. Kookosjauho: Kookosjauho valmistetaan kuivatusta kookoslihasta, ja se sisältää runsaasti kuitua ja proteiinia. Sillä on makea, pähkinäinen maku, ja se imee hyvin nesteitä, joten se on hyvä valinta taikinoihin.
3. Saksanpähkinäjauho: Saksanpähkinäjauho valmistetaan jauhamalla saksanpähkinät jauhoksi, ja sen maku on runsas ja pähkinäinen. Se sisältää runsaasti kuitua ja proteiinia.
4. Hamppujauho: Hamppujauho valmistetaan hampunsiemenistä, ja se sisältää runsaasti kuitua, proteiinia ja omega-3-rasvahappoja. Niillä on mieto, pähkinäinen maku, ja ne ovat erittäin monipuolisia.
Muista VHH leivosten säilyvyys
Mitä pienempi hiilihydraattipitoisuus leivonnaisessa on, sitä lyhyempi on sen säilyvyysaika. Tämä johtuu siitä, että sokeri toimii säilöntäaineena useimmissa leivonnaisissa.
Jos aiot säilyttää leivonnaisia jääkaapissa tai pakastimessa yli 5 päivää, muista, että ne pilaantuvat todennäköisesti nopeammin kuin sokeripohjaiset herkut, joten tee pienempiä eriä.
VHH:ta leivottaessa vältä seuraavia makeutusaineita: maltitoli ja kaikki polyolit (esim. sorbitoli, ksylitoli), sillä ne ovat vähähiilihydraattisia, mutta voivat aiheuttaa mahalaukun haittavaikutuksia, kuten turvotusta ja ripulia, jos niitä käytetään suuria määriä.
VHH leivonta saattaa vaatia lisäaineita
Saatat tarvita VHH-leivontaan hyvän sideaineen, kuten ksantaanikumin tai guarkumin. Ksantaani- ja guarkumi eivät ainoastaan sido riittävästi kuivia ainesosia, vaan ne myös mahdollistavat taikinan kimmoisuuden ja taipuisuuden. Tämä on tärkeää leivonnaisissa kuten pikkuleivissä, joiden rakenteen on oltava kiinteä ja hieman mureneva.
Paras rasva vhh leivontaan?
Vaikka liika rasva VHH-ruokavalion alkuvaiheessa voi hidastaa painonpudotusta, se on välttämätön osa VHH-ruokavaliota tehokkaan leipomisen kannalta. Useimmat leivonnaiset vaativat hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi joko voita tai öljyä.
Vältä margariinin tai muiden vastaavien levitteiden käyttöä, sillä ne ovat rakenteeltaan erilaisia ja vaikuttavat leivonnaisten makua.
Kookosöljyssä on eniten tyydyttyneitä rasvahappoja (88 %). Loput 12 % koostuu kertatyydyttymättömistä rasvahapoista (öljyhappo)ja monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat parhaita VHH-leivonnassa. Leivonnainen menettää tuoreutensa nopeammin, jos se valmistetaan voilla kookosöljyn sijaan.
Millä korvata mantelijauho vhh?
Jos etsit mantelijauholle vähähiilihydraattista korviketta, kokeile kookosjauhoja. Kookosjauhon herkullinen, kookosmainen maku tekee siitä sopivan erityisesti jälkiruokiin. Se on yksi suosituimmista VHH-jauhoista, ja sitä voidaan käyttää monissa resepteissä, jotka tavallisesti tarvitsevat jauhoja.