Oletko kyllästynyt kamppailemaan terveyden kanssa?
Et ole yksin. Miljoonat ihmiset yrittävät joka vuosi tehdä muutoksia ruokavalioon ja elintapoihin, mutta useimmat heistä epäonnistuvat. Syynä on se, ettei heillä ole hyvää suunnitelmaa, eivätkä he tiedä, miten pysyviä muutoksia tehdään
Mutta mitä jos sinulla olisi suunnitelma, joka takuuvarmasti toimisi? Entä jos olisi olemassa ohjelma, jolla elämäntapamuutos onnistuisi helposti?
Olemme koonneet tämän kattavan elämäntapamuutos oppaan, joka auttaa sinua tekemään pysyviä muutoksia.
Vinkkien ja neuvojemme avulla pystyt luomaan itsellesi sopivan suunnitelman ja varmistamaan onnistumisesi!
Jatka lukemista jos mielessäsi on elämäntapamuutos
Sisällysluettelo
- 1 Mikä on elämäntapamuutos?
- 2 Miten tehdä elämäntapamuutos – 13 vinkkiä
- 2.1 1. Tee suunnitelma
- 2.2 2. Etsi tukea tai tukiryhmä
- 2.3 3. Aseta realistiset tavoitteet
- 2.4 4. Sitoudu tavoitteisiin
- 2.5 5. Hanki tietoa
- 2.6 6. Tee muutoksia maltillisesti
- 2.7 7. Muista välillä palkita itsesi
- 2.8 8. Älä luovuta
- 2.9 9. Tarvittaessa etsi ammattilainen tueksi
- 2.10 10. Ole kärsivällinen
- 2.11 11. Pysy positiivisena
- 2.12 12. Älä vertaa itseäsi muihin
- 2.13 13. Varmista että terveellinen syöminen on mahdollisimman helppoa
- 2.14 14. Valitse sellainen ruokavalio jota pystyt noudattamaan
Mikä on elämäntapamuutos?
Elämäntapamuutos on pysyvä muutos päivittäisiin rutiineihin, joiden tavoitteena on parantaa terveyttä. Se voi sisältää muutoksia ruokavalioon, liikuntatottumuksiin tai jopa nukkumisaikatauluun.
Elämäntapamuutoksen tekeminen voi olla vaikeaa, mutta se ei ole mahdotonta. Tarvitset rohkeutta ja päättäväisyyttä tehdä oikeita muutoksia, jotka johtavat onnistumiseen.
Miten kestävä elämänpatamuutos saadaan aikaiseksi? Katsotaanpa seuraavassa kappaleessa joitakin yleisimpiä tekijöitä, jotka edistävät tällaisen muutoksen tekemistä!
Miten tehdä elämäntapamuutos – 13 vinkkiä
Elämäntapamuutoksen tekeminen voi olla vaikeaa, mutta jos noudatat näitä perusvinkkejä, olet matkalla kohti onnistumista
1. Tee suunnitelma
On tärkeää, että sinulla on suunnitelma, kun yrität tehdä elämäntapamuutoksen. Suunnitelman tulisi sisältää konkreettiset tavoitteet ja aikataulun niiden saavuttamiseksi.
Suunnitelman olisi myös sisällytettävä luettelo vaiheista, jotka sinun on toteutettava saavuttaaksesi tavoitteesi .
2. Etsi tukea tai tukiryhmä
Monet kokevat tukiryhmän hyödylliseksi, kun he yrittävät tehdä elämäntapamuutosta. Ryhmä voi tarjota apua ja motivaatiota, kun tilanne on vaikea
Tuki voi olla myös ystävä, perheenjäsen tai jopa ammattivalmentaja tai terapeutti. Hän voi auttaa pitämään sinut motivoituneena ja oikealla tiellä
3. Aseta realistiset tavoitteet
On tärkeää asettaa realistiset tavoitteet, kun teet elämäntapamuutoksen. Tavoitteen tulisi olla sellainen, jonka voit saavuttaa, mutta joka on myös riittävän haastava.
Kun valitset tavoitetta, muista, että sen tulisi olla konkreettinen, mitattavissa oleva ja realistisesti saavutettava.
Näiden tavoitteiden kehitystä olisi myös hyvä seurata järkevillä mittareilla, jos esimerkiksi tavoitteesi on syödä terveellisemmin ja pudottaa painoa, pidä kirjaa ruokailuista ja painosta.
Matkan varrelle kannattaa myös asettaa välitavoitteita, jotka pitävät motivaation yllä.
4. Sitoudu tavoitteisiin
Onnistunut elämäntapamuutos vaatii päättäväisyyttä ja sitoutumista. Tämä tarkoittaa sitä, että olet täysin sitoutunut tavoitteesi saavuttamiseen ja teet kaikkesi, jotta saavutat sen.
Moni elämäntapamuutos alkaa siten, että viikonloppuna päätetään, että muutos alkaa heti maanantaina ja kun sitoutuminen puututu, lipsutaan helposti ja koko muutos unohdetaan muutamassa viikossa.
5. Hanki tietoa
Yksi parhaista tavoista tehdä elämäntapamuutos on hankkia tietoa terveellisistä elintavoista, ruokavaliosta ja liikunnasta. Laadukasta informaatiota voi etsiä kirjoista, internetistä, lehdistä tai jopa terveydenhuollon ammattilaisilta.
Mitä enemmän tiedät, sitä helpompi muutokset on tehdä. Riittävä tieto auttaa myös ymmärtämään, miksi muutos kannattaa tehdä.
6. Tee muutoksia maltillisesti
Kun teet elämäntapamuutoksen, on tehdä rutiineihin muutoksia maltillisesti, sen sijaan, että yrität korjata kaiken kerralla. Näin voit tottua uuteen rutiiniin ja pitää siitä kiinni pitkällä aikavälillä .
Jos yrität tehdä liian monta muutosta kerralla, epäonnistut todennäköisemmin. Aloita yhdellä tai kahdella muutoksella ja lisää niitä sitä mukaa, kun tunnet eteneväsi.
7. Muista välillä palkita itsesi
On tärkeää välillä palkita itsensä edistymisestä, oli kyse sitten isosta tai vain pienestä välitavoitteesta. Tämä auttaa pysymään motivoituneena ja oikealla tiellä.
Palkinnot voivat olla niinkin yksinkertaisia asioita kuin selkään taputtaminen, tauon pitäminen tai jonkin erityisen lahjan antaminen itsellesi.
8. Älä luovuta
Kukaan ei ole täydellinen, ja kaikki tekevät virheitä. Tämä koskee myös ihmisiä, jotka yrittävät muuttaa elämäntapojaan. Jos lipsahdat, älä anna periksi. Palaa vain takaisin raiteille ja jatka eteenpäin
Tärkeintä on, ettet koskaan luovuta tavoitteesi suhteen.
9. Tarvittaessa etsi ammattilainen tueksi
Jos sinulla on vaikeuksia tehdä muutoksia yksin, voi olla hyödyllistä kääntyä ammattilaisen puoleen.
Ravitsemusterapeutti tai henkilökohtainen valmentaja voi auttaa sinua kehittämään sinulle sopivan suunnitelman. He voivat myös tarjota tukea ja motivaatiota.
10. Ole kärsivällinen
Elämäntapamuutos ei tapahdu yhdessä yössä. Pysyvien muutosten tekeminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Roomaa ei rakennettu päivässä, etkä sinäkään pysty muuttamaan elämäntapojasi yhdessä yössä.
Anna itsellesi aikaa tehdä tarvittavat muutokset ja ole kärsivällinen prosessin kanssa, tulokset näkyvät ajan myötä.
11. Pysy positiivisena
On tärkeää pysyä positiivisena, kun yrität tehdä elämäntapamuutoksen. Negatiiviset ajatukset voivat johtaa epäonnistumiseen, joten muista keskittyä siihen myönteinen tulos, jota kohti työskentelet.
Kun olet allapäin, ota askel taaksepäin ja mieti, miksi ylipäätään haluat tehdä muutoksen. Tämä auttaa sinua pysymään positiivisena ja motivoituneena.
12. Älä vertaa itseäsi muihin
On tärkeää, ettet vertaa itseäsi muihin, kun yrität tehdä elämäntapamuutosta. Jokainen on erilainen ja kulkee omaa ainutlaatuista polkuaan
Itsesi vertaaminen muihin johtaa vain turhautumiseen ja pettymykseen. Keskity sen sijaan omaan matkaasi ja siihen, mikä toimii sinulle parhaiten.
13. Varmista että terveellinen syöminen on mahdollisimman helppoa
Jos elämäntapamuutos tarkoittaa sinulle laihduttamista tai painonhallintaa, pyri varmistamaan, että terveellinen syöminen on mahdollisimman helppoa.
Muista että elämäntapamuutos ei ole nopea laihdutus, vaan tulokset tulevat pikkuhiljaa.
Varsinkin painonpudotus on huomattavasti helpompaa, kun kaapit eivät ole pullollaan herkkuja, vaan terveellisiä valipaloja on aina saatavilla. Siivoa siis kaapeista kaikki epäterveellinen pois ja osta tilalle nopeasti valmistettavia ruokia, joilla tyydytät esimerkiksi makeanhimon.
14. Valitse sellainen ruokavalio jota pystyt noudattamaan
Moni elämäntapamuutos alkaa itselleen sopivan ruokavalion valitsemisesta. Monilla on kuitenkin kiire saada tuloksia, jolloin etsitään epäterveellinen ruokavalio ohjelma, jonka uskotaan tuottavan tuloksia mahdollisimman nopeasti
Esimerkiksi Cambridge dieetti lupaa nopeita tuloksia, mutta tämän kaltaisen ruokavalion noudattaminen saattaa pidemmällä aikavälillä olla haastavaa.
Pikadieettin sijaan on syytä valita sellainen ruokavalio, jota uskot pystyväsi noudattamaan vaikka koko loppuelämän.