Ketoflunssa ja miten se vältetään?

Ketoflunssa muistuttaa perinteistä flunssaa, mutta sairauden sijaan se on ketogeenisen ruokavalion ikävimpiä sivuoireita. Onneksi ketoflunssa on kuitenkin mahdollista välttää.

Monille ketoflunssa onneksi jää vain väsymykseen sekä päänsärkyyn. Toisilla oireet saattavat kuitenkin olla odotettuja ikävämpiä ja dieetti päättyä retkahdukseen jo alkutaipaleilla

Tästä kirjoituksesta on sinulle varmasti hyötyä. jos haluat välttää ketoflunssan tai livittää sen oireita.

Mikä on ketoflunssa?

Ketoflunssa on kuin perinteinen flunssa, erona vain se, ettei se johdu viruksesta tai sairaudesta.

Mistä ketoflunssa sitten johtuu?

Vähähiilihydraattisten ruokavalioiden tavoite on saada keho ns. ketoosi tilaan, jossa se käyttää rasvaa ensisijaisena energianlähteenä hiilihydraattien sijaan.

Kehon täytyy kuitenkin sopeutua ensin käyttämään rasvaa tehokkaasti, tällöin puhutaan ns. adaptoitumisvaiheesta. Koska keho ei alkumetreillä ”osaa” muuttaa rasvaa tehokkaasti energiaksi, se ”sammuttaa” joitain toimintoja säästääkseen energiaa.

Tyypillisesti kehon energiansäästäminen esiintyy kylmyytenä käsissä.

Toinen syy flunssan kaltaisiin oireisiin on kehon eloktrolyyttitasapainon muutoksen, laihdutuksen alkuvaiheilla kehosta poistuu huomattavia määriä nesteitä ja tässä samalla myös tärkeitä elektrolyyttejä, kuten suolaa ja magnesiumia.

Ketoflunssa oireet

Ketoflunssan oireet ovat tyypillisessti seuraavat:

  • Väsymys
  • Ärtyneisyys
  • Päänsärky
  • Kylmyys
  • Motivaationpuute
  • Makeanhimo
  • Lihaskrampit
  • huonovointisuus
  • Huono keskittymiskyky

Kaikki ketoflunssan oireet menevät kuitenkin monella nopeasti ohi, joillain muutamassa päivässä ja joillain saattaa kulua jopa viikko.

Monelle ketoflunssa on ennemminkin henkinen kamppailu, pitäisikö dieetti nyt lopettaa ja palata hiilihydraatteihin. Älä anna periksi, sillä kyseessä on vain väliaikainen, mutta ikävä vaihe.

Kunhan sokerikoukusta on päästy irti, ei mieli enää tee hiilihydraatteja, väsymys on poissa sekä motivaatiota piisaa.

Näin vältät ketoflunssan

Hyvällä varautumisella adaptiovaiheessa tapahtuva ikävä ketoflunssa voidaan minimoida tai jopa välttää kokonaan.

Tärkeintä olisi muistaa syödä riittävästi, erityisesti elektolyyttejä sekä rasvaa. Kehotan adaptiovaiheessa kiinnittämään huomiota kehon sopeutumiseen rasvanpolton sijaan.

Syö elektrolyyttejä, kuten suolaa

Ensimmäisten päivien aikana hiilihydraattien poistuessa elimistöstä, keho menettää huomattavan määrän nesteitä ja samalla tärkeitä elektrolyyttejä. Huono erityisesti elektolyyttitasapaino lisää huonovointisuutta, ja tästä aiheutuu helpoiten mm. päänsärkyä.

Jo pelkästään tavallisen suolan lisääminen juomaveteen ehkäisee oireita merkittävästi. Ketogeenisellä ruokavaliolla suolaa ei todellakaan tarvitse säästellä, sillä se ei jää elimistöön kiertämään samalla tavalla kuin tavallisella ruokavaliolla.

Ota tavaksi lisätä hieman enemmän suolaa ruokiin sekä veteen. Monissa tapauksissa päänsärky voidaan ehkäistä kokonaan lisäämällä tarpeeksi suolaa.

Muista myös muut tarvittavat elektrolyytit, kuten potassium ja magenesium. Jos suolavesi kuulostaa hullulta, kokeile vissyvesiä.

Syö tarpeeksi rasvaa

Adaptoitumisvaiheessa rasvaa kannattaa syödä huolella, erityisesti lyhytketjuiset rasvahapot (MCT) antavat nopeaa energiaa sekä auttavat elimistöä sopeutumaan nopeammin.

Moni laihduttaja pelkää rasvaa, ketogeenisellä ruokavaliolla sen käyttöön on kuitenkin totuttava.

Aloita aamusi esimerkiksi rasvakahvilla, eli kahvilla johon lisäät hyviä rasvoja, kuten voita ja kookosöljyä.

Kokeile paastoa

Paasto ns. pakottaa kehon nopeammin ketoosiin, jolloin myös adaptoitumisvaiheen sivuoireet voidaan minimoida.

Paastoa voi kokeilla tavallisellakin dieetillä, esimerkiksi pätkäpaaston tavoin jättämällä aamu tai iltapalan pois.

Muista kevyt liikunta

Päästäksesi nopeammin eroon ketoflunssasta kannattaa kokeilla kevyttä liikuntaa, vaikkei se välttämättä juuri sillä hetkellä tunnu hyvältä.

Esimerkiksi jo tavallinen kävelylenkki auttaa polttamaan kaloreita sekä nostamaan mielialaa. Muista ottaa mukaan suolavettä välttääksesi lihaskramppeja.

Riittävä lepo & uni

Ketoflunssassa uni ja lepo varmasti maistuvat, nukkumalla pääset siitä nopeammin eroon. Riittävä (8-9h) uni vähentää myös taipumusta sortua syömään nopeita hiilihydraatteja.

Jätä kommentti