fbpx

MCT öljy: Mikä se on ja miten se voi auttaa Keto-ruokavaliossa?

MCT öljy on monipuolinen lisäravinne, joka tarjoaa useita hyötyjä niin laihduttajalle, urheilijalle kuin tavalliselle tallaajalle.

Vaikka MCT öljy onkin ollut markkinoilla jo vuosia, suosio on lähtenyt jyrkkään nousuun vasta aivan viime vuosina ketogeenisten ruokavalioiden myötä.

MCT öljyn hyödyt ovat mm.

 • Suorituskyvyn parantaminen: Nopeasti energiaksi muuttuva MCT öljy lisää niin urheilullista kuin kognitiivista suorituskykyä
 • Aivojen terveys: MCT öljy tehostaa aivotoimintaa sekä parantaa merkittävästi muistia
 • Helpottaa painonhallintaa: MCT öljyn on todettu vähentävän ruokahalua ja tehostavan rasvanpolttoa.
 • Tukee ketogeenistä ruokavaliota ja paastoa: MCT öljy muuttuu nopeasti ketoneiksi ja energiaksi, sen avulla ketogeenisen ruokavalion aloittaminen on paljon kivuttomampaa.

Mutta mitä pitää tietää ennen kuin ostan MCT öljyä? Onko valmistajalla merkitystä?

Valitettavasti kyllä, sillä markkinoilla on tarjolla myös erittäin huonolaatuisia mct öljyjä, jotka johtavat pitkäaikaisessa käytössä helposti mm. ruuansulatusongelmiin.

MCT öljyn todelliset hyödyt tulevat vasta säännöllisen ja pitkäaikaisen käytön jälkeen. Siksi onkin erityisen tärkeää valita laadukas MCT öljy, jota pystyt käyttämään päivittäin ongelmitta.

Valittaessa sopivaa MCT öljyä tulee huomio kiinnittää mm. sen sisältämiin rasvahappoihin. Jotta saat MCT öljystä maksimaalisen hyödyn irti, sen tulee olla vatsaystävällinen myös päivittäin nautittuna.

Tämä opas auttaa valitsemaan tavoitteitasi tukevan MCT öljyn.

Mitä MCT öljy on?

MCT öljy

MCT öljy on lyhyistä, nopeasti metabolisoitavista rasvahapoista koostuvaa öljyä, jota käytetään usein lisäravinteeksi mm. ketogeenisten ruokavalioiden tukena.

MCT eli ”Medium Chain triglyceride” tarkoittaa keskipitkiä rasvahappoja, joiden hiiliketjut sisältävät 6 – 12 hiiliatomia.

Keskipitkien rasvahappojen lisäksi on olemassa myös pitkäketjuisia rasvahappoja, joita löytyy yleisesti perinteisistä öljyistä (kuten oliiviöljy) pitkäketjuiset rasvahapot ovat 12-18 hiiliatomia pitkiä.

Kaikki keskipitkät rasvahapot eivät ole samanarvoisia, vaan niillä jokaisella on omia ominaisuuksia sekä hyötyjä. Keskipitkät rasvahapot luokitellaan yleensä seuraavasti:

C6 – Kapronihappo

C6 on lyhyin keskipitkistä rasvahapoista. käytännössä kapronihapolla ei ole mitään maininnan arvoisia hyötyjä.

C8 – Kapryylihappo

C8 on MCT öljyjen tärkein rasvahappo, se imeytyy nopeasti kehoon muuttuen lähes välittömästi energiaksi (ketoneiksi) Kapryylihapolla on tutkitusti useita terveyshyötyjä.

C10 – kapriinihappo

C10 on toinen laadukkaimmista keskipitkistä rasvahapoista, se on hyväksi mm. vastustuskyvylle

C12 – Lauriinihappo

Kookosöljy koostuu 42 prosenttisesti lauriinihaposta. C12 ei kuitenkaan muutu läheskään yhtä tehokkaasti energiaksi kuin C8, mutta sillä on antibakteerisia ominaisuuksia.

Mistä MCT öljy on peräisin?

Tavallisesti MCT öljyn rasvahapot ovat peräisin kookosöljystä, joka luontaisesti sisältää jokaista neljää keskipitkää rasvahappoa.

Varoitus: Varo palmuöljystä tai geenimanipuloidusta kookoksesta valmistettua MCT öljyä!

Kannattaa myös muistaa, että huonolla suhteella kookosöljystä valmistetulla MCT öljyllä on usein yksi merkittävä ongelma: se aiheuttaa ruuansulatusongelmia.

Olet ehkä aikaisemminkin lukenut, ettei kookosöljyä kannata nauttia liikaa, sillä se aiheuttaa mm. ruuansulatusongelmia, ilmavaivoja ja ripulia. Tämä johtuu sen sisältämästä C6 kapronihaposta ja C12 lauriinihaposta, joita kehon on vaikeampaa käsitellä.

Varoitus: Jotkut MCT öljyt sisältävät runsaasti halvempia, vähemmän tehokkaita ja vatsaa ärsyttäviä C6 ja C12 rasvahappoja mutta vain vähän hyviä C8 ja C10 rasvahappoja. Varmista että MCT öljy koostuu vain C8 ja C10 rasvahapoista!

Neljästä keskipitkästä rasvahaposta vain C8 ja C10 hyödyt ovat osoitettu kliinisissä tutkimuksissa

C8 ja C10 rasvahappojen nostamat veren ketoniarvot yhdistetään usein MCT öljyn mahdollistamaan parempaan suorituskykyyn ja kokonaisvaltaiseen terveyteen

Yhdessä C8 ja C10 rasvahapot muodostuvat laadukkaan MCT öljyn, josta saat kaikki lyhytketjuisten rasvahappojen hyödyt irti.

MCT öljy tuo nopeaa energiaa

MCT öljy ohittaa ruoansulatuksen ja siirtyy vatsasta suoraan maksaan, jossa se muutetaan ketoneiksi.

Usea MCT öljyn terveys- ja suorituskykyhyödyistä johtuvat MCT öljyn kyvystä nostaa veren ketoniarvoja.

MCT öljyn mahdollistama nopea energia voi olla erityisen hyödyllinen ihmisille, joilla on suuri energiantarve ja tilanteissa, jossa tavallinen glukoosi ei välttämättä riitä energiaksi, kuten:

 • Urheilijoille & kehonrakentajille, jotka haluavat lisää tehoa korkean intensiteetin treeniin tai paastossa treenaamiseen
 • Kaikille suurella kalorivajeella laihduttaville, joko ketoosissa tai matalilla hiilihydraateilla
 • Heille, jotka haluavat mentaalista buustia paastossa
 • Laihduttajille, jotka etsivät luonnollista vaihtoehtoa aivosumun ja väsymyksen ehkäisyyn

Paras MCT öljy ketogeenistä ruokavaliota noudattavalle

Ketogeeninen ruokavalio perustuu hiilihydraattien rajoittamiseen, jolloin keho alkaa käyttämään ketoneja (rasvaa) energiana glukoosin sijaan.

Kun glukoosia ei ole saatavilla, keho muodostaa ketoneita kehoon varastoituneesta rasvasta

Paras MCT öljy ketogeenistä ruokavaliota noudattavalle koostuu C8+C10 rasvahapoista, ne ovat ”ketogeenisimmät” keskipitkistä rasvahapoista.

Toisin sanoen, C8+C10 rasvahapot nostavat ketonitasoja tehokkaammin kuin C6 tai C12. tämän lisäksi niillä on muitakin etuja, kuten kyky ylittää aivojen veriesteet.

Jos kärsit ketoosin aiheuttamasta aivosumusta, energian- tai motivaationpuutteesta C8 ja C10 rasvahappoja sisältävä MCT öljy todennäköisesti auttaa

MCT öljy todennäköisesti myös nopeuttaa ketoosiin pääsyä

Tavallisesti ketogeenistä ruokavaliota aloittaessa kestää muutaman päivän, ennen kuin keho saa muutettua aineenvaihdunnan ketoosi -tilaan ja rasva alkaa kunnolla palamaan.

Ennen syvään ketoosin pääsyä moni kärsii ketoflunssa nimellä kutsutusta flunssan kaltaisesta tilasta, johon MCT öljy todennäköisesti auttaa.

Tutkijoiden mukaan MCT-öljy voi nopeuttaa ketoosiin pääsyä ja vähentää ketoosiin liittyviä epämiellyttäviä sivuvaikutuksia

Ketogeenisen ruokavalion aloittaminen saattaa olla haastavaa, mutta C8+C10 rasvahappoja sisältävän MCT öljyn kanssa sen noudattaminen helpottuu huomattavasti.

MCT öljy ei vain auta kehoa pääsemään nopeammin ketoosiin vaan se myös vähentää aivosumua ja lisää energiaa myös syvässä ketoosissa olevilla.

Vinkki: MCT öljy ennen nukkumaanmenoa saattaa auttaa hillitsemään nälkää seuraavana aamuna, jolloin aamupalan voi pystyä jopa kokonaan jättämään pois.

MCT öljy auttaa polttamaan rasvaa

Vaikka MCT öljy onkin rasvaa, se eroaa huomattavasti perinteisistä rasvoista.

Tosiin kuin perinteiset, pitkäketjuiset rasvahapot, keskipitkät rasvahapot imeytyvät niin nopeasti, että niitä on haastava varastoida kehoon.

Voisi siis sanoa, että MCT öljy on rasvaa, mikä auttaa polttamaan rasvaa.

Tutkimusten perusteella MCT öljy mm.

 • Auttaa hallitsemaan näläntunnetta: Syöt vähemmän, oli kyseessä sitten mikä tahansa ruokavalio
 • Termogeesi: MCT öljy aiheuttaa kehon lämmön nousua, joka auttaa polttamaan enemmän kaloreita
 • Saattaa nopeuttaa painonpudotusta.

Huolimatta siitä, mitä ruokavaliota tai laihdutusmenetelmää noudatat, MCT öljy auttaa polttamaan rasvaa tehokkaammin ja mukavammin. Tämän takia laadukas MCT öljy on yksi parhaista lisäravinteita laihduttajalle.

Tiesitkö: MCT öljy on myös erinomainen lisäravinne pätkäpaastoa noudattavalle, sillä se auttaa ylläpitämään mielen ja kehon elinvoimaa sekä vahvistamaan ruokahalun hallintaa nostamatta insuliinia ja katkaisematta paastoa.

MCT öljy annostus – kuinka paljon päivässä?

Optimaalinen MCT öljy annostus on noin ruokalusikallinen kerran tai kaksi päivässä maksimaalisten hyötyjen saavuttamiseksi.

MCT öljyn käyttö kannattaa aloittaa kuitenkin maltillisesti, esimerkiksi yhdestä teelusikallisesta päivässä, josta annosta pikkuhiljaa korotetaan.

Maksimaalisten hyötyjen saamiseksi tärkeintä on pitkäaikainen ja säännöllinen käyttö. On hyödyllisempää nauttia teelusikallinen päivässä muutaman kuukauden ajan kuin kaksi ruokalusikallista päivässä viikon ajan.

Yhteenveto

MCT öljy on yksi monikäyttöisimmistä lisäravinteista, jolla on useita tieteellisten tutkimusten tukemia hyötyjä, niin urheilulle, aivoille, painonhallintaan kuin muillekin terveyden osa-alueille.

Valitettavasti markkinoilla on myös huonolaatuisia MCT öljyjä, jotka saattavat olla valmistettu esimerkiksi GMO muunnelluista kookospähkinöistä. MCT öljyä valitessa kannattaa ehdottomasti suosia laatua

MCT öljy kokemuksia

Omien kokemusteni perusteella MCT öljy on yksi parhaista luonnollisista lisäravinteista. Se tuo nopeaa energiaa, jolloin myös ketogeenisen ruokavalion aloittaminen on kuin lasten leikkiä.

Varoituksen sanana täytyy kuitenkin mainita, ettei MCT öljyä kannata nauttia liikaa. Ainakin omien kokemusten perusteella vatsa menee helposti sekaisin isoimmista annoksista.

Maltillisilla annoksilla mitään muita haittoja en ole huomannut.

Onko sinulla kokemuksia MCT öljystä? Jätä ne kommenttina alas!

HUIPPUTARJOUS KETOILIJOILLE!

Nextory tarjoaa parhaan mahdollisen startin ketodieetin aloittamiseen. Saat 14 päivän maksuttoman kokeilun, jonka aikana voit lukea rajattomasti keto aiheista kirjallisuutta.

Valikoimasta löytyy mm. seuraavat kirjat

 1. Anni Sirviön ketoreseptit
 2. Ketolicious
 3. 10 tunnin dieetti (Ohjeet pätkäpaastoon)
 4. Eroon makeanhimosta: Näin vapaudut sokerikoukusta
 5. Ja runsaasti muita loistavia kirjoja

Yksittäin ostettuna nämä kirjat maksaisivat yli 50 euroa, mutta nyt saat ne käyttöösi 30 päivän ajaksi täysin maksutta! Tämä tietopaketti on varmasti kattavampi kuin kalliit valmennukset!

Mitä vielä odotat? Tee keton aloittamisesta helppoa, äläkä anna huonolaatuisten vinkkien tai vaikeasti valmistettavien reseptien estää unelmapainon saavuttamista!

Tartu tähän tarjoukseen ja huomaat kuinka helppoa keton noudattaminen ja herkullisten keto-ateroiden valmistaminen on!

Lunasta tämä tarjous HETI klikkaamalla alla olevaa linkkiä.

Tarjous on voimassa vain rajoitetun ajan