Kirkasvalolampusta piristystä kaamosmasennukseen

Kirkasvalolamppu on tehokas luonnonvalon korvaaja syksyn pimeinä päivinä. Kirkasvalolamppuja käytetään yleisenä hoitomuotona kaamosmasennuksessa. 15-45min päivässä riittää lieventämään kaamosmasennuksen oireita.

Kaamosmasennusta esiintyy melkein 10 %:lla suomalaisista. Kaamosmasennus aktivoituu päivien lyhentyessä syksyllä. Masennus saattaa kestää talven läpi ja helpottaa vasta keväällä auringon valon määrän kasvaessa ja päivän pidentyessä. Kaamosmasennuksen oireita on kasvanut unen tarve ja lihominen. Lihominen liittyy kasvaneeseen haluun syödä hiilihydraattipitoista ruokaa.

Kasvaneen unen määrän tarpeen ja väsymyksen taustalla on melatoonihormoni. Melatoonihormoni säätelee ihmisen uni-valve-rytmiä ja sitä tuotetaan aivojen käpylisäkkeessä. Melatoonihormoni toimii unilääkkeenä eli silloin, kuin käpylisäke tuottaa melatoonia, alkaa väsyttää. Käpylisäkkeen toimintaan on tutkittu vaikuttavan valon määrä. Tämä siis tarkoittaa sitä että ihminen herää, kun aamulla aurinko nousee ja valon määrä kasvaa ja käpylisäke lopettaa melaatonihormonin tuottamisen. Talvella päivän ollessa lyhyimmillään, ei aamulla herätessä ole valoisaa. Valoa tarvitaan siis hereillä pysymiseen.

Valon lisäksi D-vitamiinilla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia kaamosmasennuksen hoidossa. Normaalisti kesällä D-vitamiinia kehittyy iholle tulevan UV-säteilyn kautta.  Talvella on siis tärkeä pitää huoli tarpeellisesta D-vitamiinin saannista.

Jätä kommentti